Recepty při dně: Dietně a chutně
Při onemocnění dnou je třeba dodržovat dietu, která je klíčovou součástí léčby tohoto metabolického onemocnění. Podívejte se s námi na několik chutných a zdravých receptů, které obohatí váš jídelníček při dně.
Pravděpodobně jste již zjistili, co vše při onemocnění dnou nemůžete – vynechat musíte vnitřnosti, maso, luštěniny a určité druhy zeleniny. Možná tato strava tvořila důležitou součást vašeho jídelníčku a vy si nyní zoufáte, co vlastně budete jíst. Připravili jsme pro vás několik receptů, které si můžete s chutí připravit ke snídani, k obědu i k večeři. Složeny jsou z potravin s nízkým obsahem purinů.
Snídaňové menu při dně
Důležitou součástí jídelníčku při dně jsou sacharidy, které dodají tělu dostatek energie. Ty bychom měli zařazovat především k snídani. Ke snídani si připravte dva plátky celozrnného chleba, potřete ho lučinou a uvařte si bylinkový čaj. Další variantou slané snídaně je obložit chléb libovou a kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa – tu si čas od času dovolit můžete. Pro sladkou snídani zvolte jogurt s pečivem nebo ovesné vločky se sušeným ovocem a mlékem. Nezapomeňte vypít také sklenici vody.
Recepty při dně – vaříme oběd
Oběd by se neměl obejít bez bílkovin. Ty najdeme v mase a mléčných výrobcích. Konzumaci červeného masa bychom ale měli při dně omezit, je vhodné nahradit ho masem bílým (ovšem pozor na mořské plody a ryby – vhodnější jsou sladkovodní). Z příloh můžeme doporučit brambory, rýži, kuskus nebo pohanku či jáhly.
Přírodní krůtí plátek s kuskusem – krůtí prsa naklepte a zprudka orestujte na kvalitním olivovém oleji. Solí šetřete, ale okořeňte maso bylinkami. Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi orestujte zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidejte hrst rozinek a promíchejte s kuskusem. Na talíř dejte dva až tři kopečky kuskusu, přelijte kysanou smetanou a přidejte přírodní plátek.
Recepty při dně – vaříme večeři
Dieta při dně není redukční (pokud cílem není zároveň i snížit váhu). Řídit byste se určitě neměli nesmyslnými radami, že večer není dobré jíst sacharidy (tj. pečivo, přílohy). Protože při dně je třeba vynechat maso, tvoří sacharidy důležitou část stravy. Zařaďte do své stravy cenné potraviny, jako jsou jáhly nebo pohanka – připravit si je můžete podle následujících receptů.
Sladký jáhelník: Jáhly uvařte společně s kroupami (poměr si zvolte podle chuti, například 1:1). Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.
Pohankové karbanátky: 25 dkg spařených jáhel, cibule, česnek, sůl, vejce, majoránka, strouhanka, uvařená zelenina (např. mrkev nebo brokolice). Do misky dejte nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, pohanku, vajíčko a povařenou zeleninu. Okořeňte solí, majoránkou a pepřem. Zahustěte strouhankou. Vše dobře promíchejte. Vypracujte ze směsi karbanátky a opečte na olivovém oleji. Podávejte s bramborovou kaší a mrkvovým salátem.